Južna Morava opet blokirana smećem

Srboljub Pešić, sekretar kluba ekstremnih sportova “Ekstrim” iz Vranja, izjavio je juče da deo Južne Morave kod Vranja, između sela Zlatokop i Vranjske Banje, ponovo nije plovan zbog velikih količina smeća.

UŽAS – “Ekstrim” je pre dve godine snimio film “Tužna Morava” na kome se vide velike naslage smeća u reci, nakon čega je Morava očišćena u tom delu u okviru akcije “Očistimo Srbiju”.

Pešić je za Agenciju Beta izjavio da je deo Južne Morave od oko pet kilometara između Vranjske Banje i sela Zlatokop u još gorem stanju nego pre dve godine.
– Dve godine od velike akcije čišćenja prošao sam pešice istom deonicom Južne Morave, koja je tada očišćena i uverio se da je sada u još gorem stanju.

Pozvali smo Sektor za vanredne situacije sa molbom za podršku i tim za spasavanje na vodi i zajedno smo pokušali da se spustimo rekom, što opet nije bilo moguće od smeća – kazao je Pešić.

Izvor: 24sata rs

Napravili „zelene” video igre

EKOLOGIJA – Tokom pet meseci glasanja, ekipa iz Bora koju su činili Tijana Jevtić, Jelena Marković i Vlada Nikolić prikupila je više od 12.000 SMS glasova građana Srbije, a kako kažu, nadaju se da su svojom igrom bar delom povećali svest o zaštiti životne sredine i važnosti reciklaže. Opštini Bor dodeljena je ekološka skulptura Ptica Robot, po jedan netbuk za takmičare i novčana nagrada kompanije „Telenor” koja je novac od SMS glasanja namenila daljem obrazovanju takmičara.

Drugo mesto pripalo je Knjaževcu, a treće Sokobanji koje su osvojile Arteko robot za reciklažu i lične nagrade. Kao specijalna nagrada, Arteko robot dodeljen je i OŠ „Milinko Kušić” iz Ivanjice koju pohađaju deca sa posebnim potrebama.

U pobedničkoj igri, igrač je smajli koji mora da bude nasmejan i pored toga što ga četiri drugara koja su krenula u prirodu bombarduju đubretom koje može da se reciklira. Ima četiri vrste otpada – papir, staklo, plastika i limenke i cilj je da se sav taj otpad prikupi i svaki rasporedi u svoju posebnu kantu za recikliranje. Morate biti brzi jer kako vreme odmiče, oni bacaju smeće sve brže.

Izvor: 24sata rs

KONKURS ONLAJN RECIKLARNICA – PREDLOŽI REŠENJE ZA OTPAD U SVOJOJ OKOLINI

OPIS KONKURSA

Onlajn Reciklarnica je sastavni deo kampanje Zelene inicijative, čiji je cilj podsticanje mladih građana Srbije da se aktivno uključe u proces reciklaže u Srbiji putem njima najbližeg instrumenta – Interneta.

Reciklarnica predstavlja mesto na kome predstavnici zainteresovane i šire javnosti imaju mogućnost da razmenjuju iskustva i savete u oblasti upravljanja otpadom i reciklaže, odnosno da ukazuju na konkretne probleme i predlažu rešenja za poboljšanje situacije u oblasti upravljanja otpadom u njihovim lokalnim sredinama.

U okviru Reciklarnice otvorena je konkursna stranica posvećena mladima i njihovim pogledima na problem upravljanja otpadom i reciklaže. Posle uspešnog uočavanja problema, koje su mladi iz gradova širom Srbije postavili na Onlajn Reciklarnicu u formi fotografije ili video zapisa, vreme je da se nešto i uradi, kako bi se uočeni problemi i rešili.

Ovoga puta, mladi, do 35 godina starosti, pozvani su da u tekstualnoj formi predlože ideje za rešavanje problema u oblasti reciklaže i da se aktivno uključe u proces jačanja svesti, uočavanja i ukazivanja na probleme u vezi sa upravljanjem otpadom i reciklažom u lokalnim sredinama u Srbiji.

Cilj konkursa onlajn Reciklarnice je motivisanje i podsticanje mladih građana Republike Srbije da se (inter)aktivno uključe u proces stvaranja mreže koja će im omogućiti da predlažu ideje za rešavanje problema u oblasti upravljanja otpadom u njihovim lokalnim sredinama.

Najvažniji preduslovi za učestvovanje na konkursima u okviru Reciklarnice jesu: POSMATRANJE, BELEŽENJE, RAZMIŠLJANJE i PREDLAGANJE REŠENJA.

Tražimo nove ideje, nova rešenja i nove odgovore koje mogu biti smernice kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou u oblasti upravljanja otpadom i reciklaže.

RAZMISLITE!

Koji su ključni izazovi i prepreke za rešenje problema i podizanje svesti o reciklaži?

Šta je potrebno promeniti kako bi se efikasnije upravljalo otpadom i recikliralo i?

Šta je moguće da se uradi sada, a šta će biti moguće kroz nekoliko godina?

Koga je sve potrebno uključiti u zajedničku akciju rešavanja problema u lokalnim zajednicama i na koji način (ulične akcije, radionice, medijski prilozi, itd.)?

Šta biste zatražili od donosilaca odluka na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou da promene u sistemu upravljanja otpadom i reciklaže?

ANGAŽUJTE SE!

PREDLOŽITE!

Izvor: zelenainicijativa.rs

Započela izgradnja prve fabrike za proizvodnju RPET-a u Srbiji

U Mladenovu kod Bačke Palanke u petak 09. novembra postavljen je kamen temeljac prve fabrike u Srbiji u kojoj će reciklažom otpadne PET ambalaže proizvoditi RPET (PET regranulat), sirovina za izradu novih PET boca.
Preduzeće Greentech iz Novog Sada će u prvoj polovini 2013. godine realizovati investiciju vrednu 5 miliona eura kojom je planirana izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda, nove proizvodne hale, instalacija linije za vruće pranje PET boca u okviru unapređenja postojećeg proizvodnog procesa, kao i izgradnja nove fabrike Vacurema tehnologije po principu “bottle to bottle” ( iz flaše u flašu).
Time će se prvi put u Srbiji reciklažom otpadne PET ambalaže dobijati finalni proizvod, R-PET granulat koji se koristi kao zamena za originalni granulat za izradu PET pretformi, a nabavlja se isključivo iz uvoza. Proizvođači PET bocaće imati mogućnost da umesto skupljeg uvoznog originalnog PET granulata koriste i jeftiniju domaću sirovinu proizvedenu tehnologijom reciklaže po evropskim standardima, što osim ekonomskog značaja doprinosi i očuvanju životne sredine u Srbiji. Nova fabrika Greentecha omogućiće otvaranje novih 50 radnih mesta u reciklažnoj industriji u Srbiji.
Prilikom postavljanja kamena temeljca predsednik opštine Bačka Palanka, Bojan Radman naglasio je da će nova fabrika Greentecha značajno doprineti rešenju problema nezaposlenosti, ne samo u Mladenovu već i u okolnim selima.
Ambasador Rumunije Daniel Banu je povodom početka izgradnje nove fabrike Greentecha, koji je članica međunarodne Green grupe sa sedištem u Rumuniji, izrazio svoje zadovoljstvo što se obim rumunskih investicija u Srbiji povećava i što je iskustvo rumunskih kompanija u oblasti recilaže plastike doprinelo unapređenju reciklažne industrije u Srbiji, a samim tim i sakupljanju reciklabilnog otpada.
Alina Genes, predstavnica upravnog odbora Green Grupe, izjavila je će zahvaljujući kupovini 3 nove linije za reciklažu Vacurema tehnologije za fabrike u Rumuniji i Srbiji, Green grupa postati lider u Evropi po kapacitetu prerade otpadne PET ambalaže.
Direktor Greentecha u Srbiji, Mihail Mateski naglasio je prilikom postavljanja kamena temeljca da je nova fabrika za reciklažu PET otpada prvi korak u proširenju Greentechovih kapaciteta i da je već sasvim izvesno da će vrlo brzo započeti realizacija investicije u postrojenje za preradu polietilena, koje će omogućiti zaposlenje još 30 radnika u fabrici u Mladenovu.

Izvor: Greentech

Očišćeno 56 odsto deponija

U akciji “Očistimo Srbiju”, koja je pokrenuta 2009. godine, do danas je očišćeno oko 56 odsto deponija, zahvaljujući saradnji nadležnog ministarstva, lokalnih samouprava, javnih komunalnih preduzeća i građana, izjavio je direktor te akcije Miloš Panjković.

Akciju je pokrenulo Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja kako bi pomoglo lokalnim samoupravama i komunalnim preduzećima da bolje organizuju sakupljanje otapada, podsetio je Panjković, navodeći da je u mehanizaciju za čišćenje uloženo više od milijardu dinara.

Iz Fonda za zaštitu životne sredine ka loklanim samoupravama i preduzećima upućeno je više od milijardu dinara za nabavku opreme, kontejnera, kamiona i druge komunalne opreme za sakupljanje otpada, rekao je Panjković na radionici o PET ambalažnom otpadu u Srbiji.

On je naglasio da je 2009. godine, pre nego što je pokrenuta akcija “Očistimo Srbiju”, situacija u oblasti zaštite životne sredine bila veoma loša i zakonski neregulisana, navodeći da je oko 40 odsto otpada tada završavalo u rekama i šumama i na drugim divljim deponiajma u prirodi.

“Od kada je pokrenuta akciju ”Očistimo Srbiju” očišćeno je oko 56 odsto deponija”, kazao je Panjković i dodao da je 2009. godine pokrevinost organizovanog učešća građana u organizovanom sakupljanju otpada bila 60 odsto, dok danas iznosi 75 odsto.

Veliki doprinos u očuvanju životne sredine dala je i volonterska akcija “Veliko spremanje Srbije”, koja je prvi put organizovana 5. juna 2010. godine, a drugi put u junu ove godine, rekao je Panjković.

Zahvaljujući toj sinhronizovanoj volonterskoj masovnoj akciji čišćenja ostvarene su uštede od oko 3,7 miliona evra, dodao je on.

Panjković je podsetio da je ove godine počela i izgradnja reciklažnih centara koji treba da doprinesu da građani separišu otpad, kako taj otpad ne bi završavao na deponijama, već u reciklažnoj industriji.

Prema njegovim rečima, iduće godine biće izgrađeno 30 reciklažnih centara za odlaganje otpada u skladu sa zakonom, u šta će biti uloženo više od milijardu dinara.

Panjković je istakao da su građani pokazali veliko interesovanje u akciji prijavljivanja lokacija za čišćenje, koja je pokrenuta 10 oktobra.

Radionicu o PET ambalažnom otpadu, na kojoj je, između ostalog, bilo reči o preporukama za poboljšanje upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji, organizovalo je Ministarsvo životne sredine u saradnji sa Međunardnom asocijacijom za upravljanje otpadom i Prpgramom UN za zaštitu životne sredine.

Izvor: vesti-news.com

Reciklašar – vašar reciklaže

Na Trgu Nikole Pašića, 15. oktobra od 14.00 do 20.00, biće održan 4. Reciklašar – vašar reciklaže.

Projektar Udruženja Ekocentrik privući će pažnju umetničkim radovima, ali i mašinom “Besnilo – corner monster”, mašinom koja zaposeda i reciklira. Sastavili su je članovi grupe Karkatag od starog bicikla, stare veš mašine i drugih starih delova upotrebljenih u sekundarne svrhe, čija je osnovna funkcija stvaranje balončića od sapunice i zabava, koja će ovaj događaj učiniti još zanimljivijim.Reciklašar 4. Reciklašar – vašar reciklaže

Takođe, na dan Reciklašara, posetioci će moći da svoj elektronski i električni otpad donesu i odlože u posebne kontejnere za reciklažu. Najmlađe posetioce, ali i one malo starije privući će i predstava o reciklaži, koju izvodi Cirkusfera, nezavisna, savremena cirkuska inicijativa osnovana u Beogradu, sačinjena od mladih artista.

Kroz ovaj projekat, Ekocentrik će pokušati da promoviše reciklažu na drugačiji, kreativan način, i samim tim prikaže mogućnost stvaranja relacije i interakcije između umetnosti i ekologije u Republici Srbiji.

Sredstva za realizaciju projekta obezbedio je Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda.

Projekat “Reciklašar” nastao je sa ciljem da široj publici, kroz različite društveno angažovane aktivnosti, približi polje reciklaže, ekologije i zaštite životne sredine, i to kroz medije kulture i umetnosti. Zamisao je da se prikaže da e-otpad, stari mehanizmi, novine, plastične flaše i kese i mnogi drugi predmeti i materijali koje smatramo neupotrebljivim otpadom, mogu uz malo mašte postati gradivni blokovi umetničkih dela, ukrasnih i korisnih predmeta i nakita. Ideja je da se pokaže da se u ove materijale može udahnuti novi život, i time sprečiti ili barem smanjiti zagađivanje i degradacija životne sredine i zakrčenje i suviše brojnih deponija naše zemlje.

Izvor:

http://www.danubeogradu.rs

Mladi aktivisti čiste Južnu Moravu

Aktivisti Kancelarije za mlade iz Grdelice počei su čišćenje korita reke Južne Morave u tom kraju u okviru projekta “Očistimo Južnu Moravu, najdužu reku u Srbiji”, saopštili su organizatori. Član te kancelarije Marko Mladenović rekao je agenciji Beta da projekat podrazumeva čišćenje korita od Predejana nizvodno do Grdelice, u dužini od 10 kilometra.

Izvor: 24sata rs

Više od 270.000 volonterа čistilo više od 3.000 lokаcijа u Velikom spremаnju Srbije

Više od 270.000 volonterа čistilo je dааs više od 3.000 lokаcijа u 169 opštinа tokom Velikog spremаnjа Srbije.

– Ovo je veliki uspeh, аkcijа je premаšilа svа očekivаnjа i premа prvim procenаmа u Velikom spremаnju Srbije je učestvovаlo više od 270.000 volonterа. Lokаcije zа čišćenje odredili su grаđаni njihovim prijаvljivаnjem nа portаlu www.ocistimosrbiju.rs. Akcijа se održаvа po drugi put i to u godini kojа je proglаšenа Evropskom godinom volontirаnjа – rekаo je ministаr životne sredine, rudаrstvа i prostornog plаnirаnjа Oliver Dulić.

Ministаrstvo životne sredine, rudаrstvа i prostornog plаnirаnjа orgаnizovаlo je Veliko spremаnje Srbije nа teritoriji cele Republike u okviru аkcije Očistimo Srbiju, uoči Dаnа zаštite životne sredine 5. junа. U Beogrаdu je аkcijа je počelа čišćenjem prostorа izа Lаstine аutobuske stаnice i potezа ispod Stаrog železničkog mostа, Gаzele i Brаnkovog mostа. Nа toj lokаciji je učestvovаlo oko 1.000 volonterа opštine Stаri grаd, Ministаrstvа, Izviđаčа, JKP „Grаdske Čistoće”, „Zelenilа Beogrаd”, „Beogrаdskog vodovodа i kаnаlizаcije”, zаposleni u železnicаmа, Telekomu, volonteri Sekopаkа.

– Uveren sаm dа će mnoge lokаcije u Srbiji posle dаnаšnjeg čišćenjа biti nаjčistije u poslednjih nekoliko decenijа i nаdаmo se dа će аkcijа postаti trаdicionаlnа. Veomа smo zаhvаlni svimа koji su je podržаli svojim učešćem, а pozivаm sve one koji se nisu prijаvili dа učestuju, dа dаnаs urаde nešto zа svoje nаjbliže okruženje – istаkаo je ministаr Dulić.

U аkciji čišćenjа lokаcijа u okolini Železničke stаnice Novi Beogrаd i Belvilа, učestvovаo je i grаdonаčelik Beogrаdа Drаgаn Đilаs.

– Podržаli smo аkciju nа čitаvoj teritoriji Grаdа. Apelujem nа sugrаđаne dа brigа o zаštiti žiotne sredine ne bude sаmo dаnаs iskаzаnа, već i u buduće – ukаzаo je grаdonаčelnik Đilаs.

Divlje deponije kod pijаce Kvаntаš uklаnjаlа je mehаnizаcijа preduzećа „Grаdskа Čistoćа”, „Zelenilа Beogrаd”, „Beogrаdskog vodovodа i kаnаlizаcije”, „Beogrаd putа” i „Beogrаdskih elektrаnа”.

Ministаr prosvete Žаrko Obrаdović nаjаvio je dа će u sаrаdnji sа Ministаrstom životne sredine, rudаrstvа i prostornog plаnirаnjа početkom nаredne školske godine učenicimа od prvog do četvrtog rаzredа podeliti ekološki bukvаr.

Izvor: www.ocistimosrbiju.rs